Porady na temat hodowli ziół w doniczce
Zioła stanowią jeden z priorytetowych składników, które nadają niepowtarzalny smak i aromat wielu potrawom. Wykorzystanie świeżych ziół w kuchni to doskonały sposób na wzbogacenie dań, nadając im intensywniejszy zapach a także subtelną nutę smaku. Prócz tego zioła w kuchni są całe wartości odżywczych i mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ wiele z nich zawiera cenne witaminy a także minerały.
Warto zatem pomyśleć nad uprawą ziół w domowych ustaleniach, by cieszyć się dostępem do świeżych roślin przez całe 356 dni w roku, bez konieczności wychodzenia na zakupy.
Zioła w doniczce to rozwiązanie, które sprawdza się zarówno w kuchni, jak i na balkonie czy parapecie. Przez umiejętne zagospodarowanie niewielkiej przestrzeni można wykonać własny nieznaczny ogródek ziołowy, który będzie nie tylko wartościowy, niemniej jednak i dekoracyjny. W doniczkach można hodować popularne zioła tj. bazylia, pietruszka, mięta, tymianek czy oregano. Rośliny te są stosunkowo łatwe w uprawie, nie wymagają dużych nakładów pracy, a dopasowana pielęgnacja umożliwia na cieszenie się ich świeżością przez długi okres czasu. Uprawa ziół w domu nie wiąże się z koniecznością posiadania dużych kwalifikacji ogrodniczych, a w efekcie można uzyskać naturalne przyprawy dostępne w każdej chwili pod ręką.
Dzięki hodowli ziół w doniczce, możliwe jest implementację warunków do indywidualnych potrzeb roślin. Zioła te, w zależności od gatunku, mogą wymagać różnych warunków, przykładowo większej ilości światła albo wilgotności. Na przykład, bazylia i tymianek lubią stanowiska słoneczne, w trakcie gdy mięta nie gorzej rośnie w bardziej zacienionych miejscach. Istotne jest też odpowiednie podlewanie i użytkowanie odpowiednich pojemników z dobrym drenażem, by zapobiec nadmiernemu gromadzeniu się wody w doniczce, co mogłoby prowadzić do gnicia korzeni. Regularne przycinanie ziół daje możliwość na uzyskanie zdrowych i bujnych roślin, które będą dawały obfite plony przez cały sezon.
Warto być świadomym, że świeże zioła w kuchni nie tylko i wyłącznie poprawiają smak potraw, niemniej jednak również pozwalają na eksperymentowanie z różnymi kombinacjami smakowymi. Na przykład, świeża bazylia doskonale komponuje się z pomidorami i mozzarellą, a mięta wspaniale podkreśla smak potraw mięsnych lub deserów. Zioła w doniczce mogą stanowić też doskonałą alternatywę dla gotowych przypraw, które często zawierają sztuczne dodatki. Dzięki samodzielnej uprawie ziół można być pewnym ich jakości, ponieważ nie zawierają one chemicznych substancji, które mogą znajdować się w produktach masowej produkcji. Regularne zbieranie świeżych liści i dodawanie ich do dań to sposób na wprowadzenie do kuchni naturalnych, zdrowych składników.
Zobacz więcej: zioła do restauracji.