Typy ziół

admin

Znakomita kuchnia to nie tylko i wyłącznie bardzo dobry przepisy i wykorzystanie najlepszej jakości składników, ale również przyprawy. To od jakości przypraw zależy, jak będą wyglądały, smakowały i pachniały nasze dania. Jeśli zastosujemy dobrej jakości przyprawy, to wszystkie dania będą zachwycały nie tylko nas i naszą rodzinę, ale też wszystkich gości.

W szczególności istotne w gotowaniu jest dobranie przypraw właściwych dla konkretnego dania, a co więcej naturalnych. Bazylia baziółka oraz inne zioła używane w kuchni znacznie polepszają smak potraw. Bazylia może być dodawana między innymi do potraw kuchni włoskiej, w głównej mierze do lazanii czy do pizzy. Dobrze komponuje się również z mięsem i jest składnikiem sosów sałatkowych. Uprawa tego zioła jest banalnie prosta. Wystarczy zasadzić je w doniczce wypełnionej specjalnym podłożem do ziół albo podłożem warzywnym i systematycznie podlewać, co więcej zapełnić odpowiedni dostęp światła słonecznego minimum kilka godzin na dobę. Do potraw polskiej kuchni bardzo często używany jest też koperek, którego kojarzymy głównie z młodymi ziemniakami. Uwielbiamy ziemniaki z koperkiem, sos koperkowy, rozmaite dipy na zimno. Dodatek koperku sprawia, że nasze potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale także bardziej pachnące i przede wszystkim zdrowsze. Koperek w doniczce baziółka uprawia się bardzo łatwo. Potrzebuje on przede wszystkim sporo słońca, w dodatku regularnego podlewania, a raczej zraszania. Nie można dopuścić do tego, by koperek w doniczce wysechł, bo to niszczy jego delikatne gałązki. Poprawnie największym szkodnikiem koperku jest mszyca, zatem należy własną doniczkę regularnie obserwować, a w razie zagrożenia przenieść w miejsce, gdzie mszyca nie będzie miała do niego dostępu. W sytuacji ataku mszycy niezbędne jest użycie naturalnych preparatów na podstawie wyciągów ziołowych i to powinno ze znakomitym skutkiem odstraszyć niechcianego szkodnika. Koperek rośnie bardzo szybko, więc już po 3-4 tygodniach możemy zrywać pierwsze aromatyczne gałązki i dodawać je do ulubionych dań na zimno i na ciepło.

Warto zobaczyć: oregano.