Zioła do zup i sałatek
Kolendra to bardzo niskokaloryczne zioło, które może wzbogacić smak wielu potraw. Można ją hodować w doniczce lub ogrodzie. Zioła doniczkowe mają tę przewagę nad tym na rabatach, że dostępne są cały.
rok. Kolendra jest źródłem przeciwutleniaczy, pomaga też regulować ciśnienie krwi i zwalcza zły cholesterol. Regularne spożywanie ziół takich jak kolendra i bazylia może poprawić stan zdrowia. Na pewno zioła są elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Dzięki temu, że można je hodować w doniczce, dostępne są całe 356 dni w roku. Zioła suszone, kupowane w torebkach także będą aromatyczne i sprawdzą się do sosów a także ziół. Natomiast do sałatek albo pesto najlepiej nadają się świeże zioła. Dzięki nim można wyeliminować z diety nadmiar soli, który może być szkodliwy. Zioła są składnikiem wielu potraw. Bazylia najbardziej pasuje do spaghetti ze świeżymi pomidorami i mozzarellą. W sytuacji kolendry jadalne są również jej nasiona. Mają korzenny smak, bardziej intensywny niż liście. Są składnikiem przyprawy do piernika. Nierzadko zmielone nasiona kolendry dodaje się do kawy i herbaty. Są także czynnikiem indyjskich przypraw, które dodawane są do egzotycznych zup oraz dań z makaronu. Kolendrę bardzo łatwo można wyhodować z nasion. Szybko rośnie a regularne obcinanie jej pędów powoduje, że krzew zagęszcza się. Mając zioła w doniczkach, warto stosować ich regularnie. Dzięki temu ich krzewy będą zbudować kolejne gałązki, na których pojawią się liście. Zioła mogą być używane nie tylko i wyłącznie w kuchni. Sporo z nich jest składnikiem domowych kosmetyków. Niektóre kobiety wykonują z ziół płukanki do włosów. Płukanka z liści mięty pomaga pozbyć się łupieżu i kontroluje się przy włosach, które się przetłuszczają. Podobne zastosowanie będzie posiadać miętowy olejek, który również można przygotować własną pracą w domu. Zioła hodowane w doniczkach może także suszyć. Można do tego użyć piekarnika, ale temperatura nie może być zbyt wysoka, żeby liście nie spaliły się. Można także użyć suszarki do warzyw lub wysuszyć zioła na słońcu – wtedy trwa to najdłużej.
Zobacz: szczypiorek w doniczce.