Jakie regały do sklepu spożywczego

admin

Kupując wyposażenie magazynów gastronomicznych, warto pamiętać, aby meble cechowała wysoka jakość wykonania. W magazynie przechowuje się sporo ciężkich przedmiotów, więc półki i regały muszą być wytrzymałe. Regały magazynowe, oraz regały sklepowe muszą być wykonane z materiałów zastosowanych do kontaktu z żywnością.

Nieważne, czy są metalowe, drewniane, czy plastikowe, muszą posiadać odpowiedni atest dzięki któremu będą mogły stanowić szczegół wyposażenia sklepu spożywczego. W każdym magazynie gastronomicznym muszą wyszukać się także lady chłodnicze do sklepu. Część żywności, która będzie w nim przechowywana musi być trzymana w lodówce, więc trzeba zadbać o to, by w magazynie także się poszukały. Ponadto w magazynie znajdują się także palety, do przechowywania dużych pojemników oraz wagi, na których umieszcza się produkty do zważenia misją sprawdzeniu. Jeśli chodzi o sposoby i warunki przechowywania żywności w magazynach, zasady ich przechowywania są z góry ustalone przez sanepid. W zgodzie z wymaganiami sanepidu wszystkie regały i półki, na których zgromadzone są towary spożywcze, powinny być gładkie. Wówczas będzie je można łatwo utrzymać w czystości. Żywność musi być ułożona w specjalnych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, niekonwencjonalnych opakowaniach i kartonach, w których umieścił je producent. W magazynie należy dbać o to, by artykuły spożywcze nie mogły zsunąć się na podłogę i w ten sposób zrujnować. W samym magazynie musi być czysto, a dosłownie sterylnie. Musi znajdować się w nim dostęp do ciepłej wody. Co więcej w magazynie musi znajdować się dopasowana umywalka dla pracowników, z której będą mogli korzystać. Właściciel magazynu musi dostarczyć im konieczne środki ochronne, czyli rękawice a także zapewnić dostęp do środków czystości. Magazyn musi być regularnie sprzątany – znajdujące się w nim regały chłodnicze muszą być utrzymane w nienagannej czystości. To samo dotyczy zwyczajnych regałów i podłóg. W przypadku sprawdzeniu z sanepidu brudny magazyn może zostać zamknięty.

Więcej informacji na stronie: wyposażenie magazynów gastronomicznych.